Kübik Denklemlerin Tarihi

Pdf Cevap Anahtarı

Kübik Denklemlerin Tarihi. İlim dünyasında büyük yankı doğuran bu çalışmasında filozof, astronom ve matematikçi ömer hayyâm’ın üçüncü derece cebir denklemleriyle (kübik denklemler) çözümlerini sistematik biçimde verdiğini kanıtladı. Bu tabletlerde cebir, kesirler, karesel ve kübik denklemler, pisagor üçgeni hesabı, çarpım tablosu, trigonometrik çizelgeler, doğrusal ve karesel denklemlerin

Matematikte 'i' nasıl ortaya çıkmıştır? Soru & Cevap
Matematikte 'i' nasıl ortaya çıkmıştır? Soru & Cevap

Takvim reformunda da çok etkili oldu. İlim dünyasında büyük yankı doğuran bu çalışmasında filozof, astronom ve matematikçi ömer hayyâm’ın üçüncü derece cebir denklemleriyle (kübik denklemler) çözümlerini sistematik biçimde verdiğini kanıtladı. Ayrıca konikler ve düzlemsel kübik eğriler üzerine de çalıştı.

Matematikte 'i' nasıl ortaya çıkmıştır? Soru & Cevap

Erken bir makalede, kübik bir denklemin birden fazla çözümü olabileceğini keşfetti ve pusula ve cetvel yapıları kullanılarak çözülemeyeceğini belirtti. Ömer hayyam’ın matematik çalışmalarını 4 ana başlıkta toplayan dr. Ebul vefa, beyruni ve uluğ bey ile astronomi çok ilerlemişti. Kitabının birinci bölümünde cebiri sayısal ve geometrik bilinmeyenlerin belirlenmesini amaçlayan bilim olarak tanımlar.

← orijinden gecen dogrunun denklemiorijinden gecen dogrunun denklemi →